פוריות

מה לאכול כדי לעזור לפוריות?
 
שכיחות בעיות הפיריון מוערכת אצל 10-15% מהזוגות המנסים להכנס להריון.
ישנם גורמים רבים לבעיות פיריון, ולכל בעיה מותאמת שיטת הטיפול המתאימה לה.
בשנים האחרונות עלתה המודעות לפתרונות משלימים לבעיות פוריות לצד - או במקום -טיפולים קונבנציונלים.
תחום התזונה ידוע כגורם משפיע ומכריע על מערכות רבות בגוף האדם – וגם על הפוריות.
מחקרים רבים בעולם הוכיחו כי תזונה נכונה ואורח חיים בריא משפיעים לטובה על הפוריות.
ידוע לדוגמא שעודף משקל עלול לשבש את המערכת ההורמונלית ולפגוע בפוריות האישה.
חשוב לציין שגם תת משקל עלול לפגוע בפוריות האישה: מסת שומן נמוכה מדי משפיעה על ההורמונים וכמובן מחסור משמעותי בויטמינים ומינרלים פוגעים בתפקוד הגוף.
גם תסמונת השחלה הפוליציסטית (PCOׂ) והפרעות הביוץ הנובעות ממנה מושפעות מעודף משקל, איכות התזונה בכלל ומכמות וסוג הפחמימות בפרט.
תסמונת השחלה הפוליציסטית הינה ההפרעה ההורמונלית השכיחה ביותר.
הן PCO  והן השמנה מהווים גורם סיכון לפגיעה בפוריות ובנוסף למחלות כגון סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, וכן תופעות לא רצויות כגון הפלות וסיבוכי הריון כגון  סוכרת הריון.
שינוי בהרגלי האכילה ושיפור איכות התזונה יכול לחולל שינוי משמעותי באיכות החיים ולשפר את הסיכויים להיכנס להריון.
הטיפול התזונתי המומלץ הינו טיפול מותאם אישית במטרה לשפר את אורח החיים באופן בריא,קל, נוח וזמין. תזונה נכונה משפרת ברוב המקרים גם תחושות לחץ ומתח - סטרס. 
 
המחקרים בתחום מספקים כלים ייחודיים ודרכי פעולה ספציפיות שנמצאו כמשפרי פוריות בקרב עשרות אלפי נשים.
מה אומרים המחקרים?
 
נמצא שהרכב ייחודי של המזונות בתפריט תורם להגברת הפיריון.
באופן כללי - התזונה הים תיכונית נחשבת מומלצת ותורמת לבריאות בכלל ולפוריות בפרט. 
1. פחמימות: יהיו מבוססות על אינדקס גליקמי נמוך (אשר מתפרקות לאט יותר ) ויהיו עתירות בסיבים תזונתיים, לדוגמא דגנים מלאים, שיבולת שועל, לחם מלא ועוד.
מומלץ להפחית או להימנע מפחמימות "פשוטות" עתירות בסוכר כגון קורנפלקס מתוק, סוכריות, משקאות ממותקים ועוד.
2. חלבונים המומלצים הם ממקור צמחי -  קטניות (השפעה חיובית על הפוריות). 
ניתן לצרוך עוף, דג או הודו באופן מתון. 
מוצרי החלב מומלצים על בסיס יומי.
3. השומנים המתקשרים עם בעיות פיריון הם שומנים מסוג טרנס – ועל כן ההמלצה היא להימנע מהם.
אלו הם השומנים הנמצאים במזון אולטרה מעובד, כגון חטיפים, בורקסים ועוד. 

השומנים המומלצים הם מסוג אומגה 3 - כגון שמן זית, אגוזים ועוד. 
4. ויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון - נמצאים בירקות ופירות בעיקר, ואותם כדאי לצרוך בקביעות ובכמות מוגברת. 

המלצה נוספת ולא מפתיעה היא פעילות גופנית. מחקרים מסוימים הראו שהמינון המומלץ הוא 30-60 דקות ביום. מומלץ לשלב בפעילות הגופנית 4 מרכיבים – פעילות אירובית, אנאירובית, מתיחות ופעילות יומיומית.
 

עדי גודל סולומון

רח' ירח אב, מודיעין מכבים רעות

טל: 054-5588694

דוא"ל: adigodel@gmail.com

.