והיום בפינתנו "נפץ את המיתוס", נארח כוכב נערץ על ידי רבים – הלחם. אין כמו לחם טרי, מלא או לבן, ככריך או ליד מרק, עם גבינה או ריבה מרוחים עליו....קאט!!!!!!!
אנשים רבים השואפים לאכול בריא/לרדת במשקל/לשמור על רמת סוכר או כולסטרול תקינים, פשוט מתרחקים מהלחם. למה? כי הוא משמין, כי הוא מעלה רמות סוכר, כי הוא מגביר שומנים....
וכך ההנאה מהלחם הולכת ומתרחקת, ואותם אנשים נשארים אומללים ועצובים, פותחים את המזווה ולוקחים פריכית.
זה הזמן להחזיר ללחם את כבודו האבוד. למה פריכיות כן ולחם לא? למה קרקרים משיפון כן, אבל לחם שיפון לא? לא שאני מזלזלת בפריכית, אבל לרוב היא ענייה ברכיבים תזונתיים (ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים). ולא שאני מזלזלת בקרקרים, אבל לרוב הם עשירים יותר בשומן ובחומרים משמרים ומשפרים למינהם.
מבחינת כמות קלוריות וכמות פחמימות, פרוסת לחם אחת היא כמו 2 קרקרים או 2-3 פריכיות.
מבחינת ערכים תזונתיים נוספים –כאמור, ויטמינים מינרלים וסיבים – בחירה בלחם הנכון תיתן פי כמה וכמה מכל אלה. מהו הלחם הנכון? ישנם סוגים רבים, אך באופן כללי הכוונה ללחם מלא, מדגנים כגון חיטה מלאה, שיבולת שועל, שיפון ועוד, שלא עברו עיבוד תעשייתי משמעותי. חשוב לציין שלחם שחור אינו נחשב לחם מלא (עוד אחד מהמיתוסים) , הוא דומה מאד בהרכבו ללחם לבן (אחיד).
אז לא צריך להרחיק את הלחם מהתפריט היומי. נהפוך הוא, יש לו יתרונות רבים. להלן כמה מהם:
בריאות בצלחת - לחם מלא שאינו מעובד מספק כמות גבוהה של ויטמינים (למשל ויטמינים מקבוצת B), מינרלים (כגון אבץ, סלניום..) וסיבים תזונתיים. לכל אלה השפעה משמעותית על הבריאות וההרגשה הטובה, כגון שמירה על רמות סוכר יציבות (לסוכרתיים חשוב להתייעץ עם דיאטנית מקצועית) , מניעת מחלות כגון סרטן ומחלות לב, סיוע בחילוף חומרים תקין , שמירה על המשקל ועוד.
תחושת שובע לאורך זמן – בכך תרומתם של הסיבים התזונתיים. במקום להסתובב סביב המקרר ולחשוב מה אפשר לנשנש, אפשר ומומלץ לקחת פרוסת לחם מלא עם הממרח האהוב עליכם – תחושת ההנאה מובטחת, ואת ייסורי המצפון שימו בצד.
תחושה אישית טובה – אנשים שבוחרים להימנע מפחמימות בכלל ומלחם בפרט, מרגישים על פי רוב עצבנות, חוסר מנוחה, קושי לתפקד ולהתרכז. מדוע? הלחם, מעצם היותו פחמימה, מעלה את רמת הסרוטונין בגוף. זהו מוליך עצבי במוח האחראי , בין השאר, לתחושות רוגע, שמחה, ומצב רוח טוב.
מניעת השמנה – כן, כן. דווקא כשמשלבים לחם בתפריט, ומרגישים שבעים ורגועים, מונעים "נפילות" של סוכר, הגורמות לצורך בפחמימות "מהירות" כגון מתוקים ומאפים.
לחם, וכאן שיא שבירת המיתוס, משתלב נהדר בכל תוכנית הרזיה ותורם לה משמעותית.