כיצד להתגבר על עייפות ומתח או: שיפור ההישגים באמצעות התזונה

את קמה בבוקר, חושבת על סדר היום שלך ומבינה שגם היום הזה הולך להיות מתיש: יש הרבה דברים לעשות ולהספיק ובסוף היום תרגישי מתח ועייפות.
גם האכילה לא ממש מסודרת, בין אם זה ארוחות תכופות ולא מסודרות ובין אם זה דילוג על ארוחות. 
עם קצת תשומת לב תוכלי לשפר את אופן האכילה שלך ואת איכות התזונה, ובתמורה לזכות ביותר ערנות, ריכוז, מרץ וחיוניות.

הדבר יתרום להגברת היעילות והתפוקות בעבודה, אז למה לא להתחיל כבר היום?..

אז מה ואיך כדאי לאכול כדי "לשפר ביצועים"??
 
  1. חלקו את הארוחות שלכם: במקום לאכול ארוחה אחת גדולה, אכלו 4-6 ארוחות במשך היום.
    ארוחה כבדה תגרום גם לכם להרגיש כבדים, עייפים ותשושים, בשל העומס הרב המוטל על הגוף המעכל ארוחות עתירות שומנים וקלוריות.

     
  2. לא לוותר על ארוחת הבוקר: זה הדלק שלכם להמשך היום. ארוחת הבוקר גם תמנע מכם רעב והתנפלות על הנשנוש הראשון שתתקלו בו.
     
  3. הורידו את כמויות הקפאין: בטווח הקצר הקפאין מעורר, אך בשימוש מוגזם השפעתו עלולה להזיק.  ומומלץ לצרוך עד 3 כוסות קפה ביום.
     
  4. אכלו דגים: מומלצים דגי ים ממים עמוקים (סלמון, הליבוט, מקרל..) אשר מכילים חומצת שומן אומגה 3, זוהי רקמת השומן הנפוצה ביותר ברקמת המוח. מחקרים הראו כי אומגה 3 משפיעה על מערכת העצבים ומכאן על ריכוז, ערנות ושיפור מצב הרוח.
     
  5. אכלו את המזונות ש"נלחמים" למענכם: 
    אולי לא ידעתם, אבל גופנו חשוף כל הזמן לרדיקלים חופשיים, ובתרגום חופשי: תוצרי פעילות חימצונית.
    אלה הם חומרים פעילים הגורמים לנזק ולמות תאים כתוצאה מחימצון. 
    הם מגיעים מזיהום אוויר, מסיגריות, מקרינה, מזונות מסוימים,  וגם נוצרים בגופנו באופן טבעי.
    השפעתם רחבה, אך הבה נתמקד בפעילות המוח: הרדיקלים החופשיים במוח יגרמו לעודף פסולת ולפחות תאי עצב, ומכאן ירידה בחשיבה, בריכוז וזיכרון, ולטווח ארוך גם מחלות ניווניות, לא עלינו.
    הגוף נלחם נגדם באמצעות נוגדי החימצון (או בלעז: אנטי אוקסידנטים), אשר נמצאים בגוף, אך גם מגיעים מהמזון – וחשוב לצרוך אותם, לדוגמא:
    • ירקות ופירות: מכילים בין היתר ויטמין C המשמש הוא נוגד חמצון. מגן על מערכת העצבים ומסייע בייצור כימיקלים מוחיים.
    • שמנים צמחיים, אגוזים: מכילים ויטמין E המשמש נוגד חמצון. מגן על קרומי התאים ומשפיע על הפעילות המנטלית.
  6. לא לשכוח את הברזל: בשר, דגים, קטניות,ירקות עליים מכילים ברזל הנושא את החמצן לכל הגוף ובפרט למוח. חמצן זה חיוני בין השאר לחשיבה בהירה וריכוז.
     
  7. וגם את הקמח המלא:  אורז מלא, קמח מלא, שיבולת שועל ועוד, מכילים ויטמינים מקבוצת B המשפיעים על תפקודי מערכת העצבים. בחוסר עלולים להרגיש אדישות, דיכאון, ירידה בתפקוד שכלי.
אז...מה תשלבו בתפריט כבר ממחר? 
 

עדי גודל סולומון

רח' ירח אב, מודיעין מכבים רעות

טל: 054-5588694

דוא"ל: adigodel@gmail.com

.