מזונות לשיפור הבריאות

כבר אלפי שנים ידוע המזון ברפואה העממית כבעל סגולות בריאותיות. גם הרמב"ם – שבמובנים רבים נחשב לדיאטן היהודי הראשון – המליץ על סוגים שונים של מזונות למניעה וריפוי של מחלות ותופעות רבות.
כיום ידע זה מבוסס על פי מאות אלפי מחקרים חשובים בעולם כולו.
 
אז מהם המזונות הבריאים ביותר? 
להלן מספר מזונות שהוכחו כבעלי יכולת למנוע מחלות שונות. חשוב לציין שמדובר ברשימה חלקית בלבד, היריעה קצרה מלהכיל את כל המזונות שנבדקו
והוכחו כיעילים במצבים בריאותיים שונים. אין ספק ששילובם בתפריט היומי ישדרגו את הבריאות, אולם, כמובן, ההמלצות אינן מהוות תחליף לייעוץ רפואי.
כולסטרול גבוה? אכלו שיבולת שועל  
 
שיבולת שועל מכילה כמות גבוהה של סיבים מסיסים הידועים בתרומתם להפחתת הכולסטרול הרע (LDL) ומכאן גם השפעתם
המיטיבה על מחלות לב וכלי דם.
שלבו את שיבולת השועל בארוחת הבוקר או הערב (טבעית או עם תוספות "גרנולה"), יחד עם חלב או יוגורט.
עוד משהו – גם קטניות (עדשים, שעועית לבנה/אדומה/שחורה, גרגרי חומוס, פול ועוד) ידועות במלחמתן נגד הכולסטרול.
 
 
רימון יוריד לכם את לחץ הדם 
 
רימון מכיל כמות גדולה של נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים). מחקרים הראו שהרימון משפר, בין השאר, את כמות כמות החמצן המגיעה ללב, ותורם
להפחתת לחץ הדם. 1/2 כוס מיץ רימונים טבעי או כוס קטנה של גרגירי רימון נחשבים למנה.
עוד משהו – הפחיתו מזונות מעובדים על מנת לצמצם בכמות הנתרן (מלח), הידוע בהשפעתו השלילית על לחץ הדם.
 
 
בעיות זיכרון? זכרו לאכול שומנים מסוג אומגה 3
 
אומגה 3 היא חומצת שומן בלתי רוויה המצויה במזונות כגון דגים שמנים ממים עמוקים (סלמון, מקרל, הליבוט...), אגוזי מלך וזרעי פשתן. מחקרים שונים
הראו השפעה מיטיבה על תפקודים מוחיים, כגון זיכרון ולמידה, וכן על מצב הרוח (כולל דיכאון אחרי לידה).
מומלץ לאכול 2-3 מנות דג בשבוע, וכן לשלב בתפריט זרעי פשתן טחונים ו/או 3-4 אגוזי מלך ביום.
עוד משהו – אומגה 3 נחקר גם בהקשר של מחלות לב (קרישיות בדם, לחץ דם, שומנים בדם..) וכן הוכח כבעל השפעה אנטי דלקתית.
 
 
סוכרת – הסוד הוא ארוחות מסודרות המכילות פחמימות
 
מיתוסים רבים נקשרים למחלת הסוכרת, אולי יותר מכל מחלה אחרת. ענבים? חס וחלילה.  
אבטיח? הס מלהזכיר. לחם רגיל? מה פתאום, רק לחם קל.
שוקולד? אסור, אבל אפשר את אלה שאינם מכילים סוכר.
 
האמת היא שאפשר לאכול כמעט כל דבר, פשוט צריך להתייחס לכמות הפחמימות במזון ולהתאים אותה לארוחה. בנוסף חשוב לאכול כל 3 שעות, על מנת
לשמור על רמת סוכר יציבה לאורך היום. כאן חשובה מאד הדרכה מתאימה של דיאטנית קלינית מומחית לתחום.
עוד משהו – חילבה וקינמון נחקרו והוכחו כבעלי השפעה מיטיבה על רמות הסוכר בדם,כך שניתן לשלבם בתפריט, מבחינת לא יועיל לא יזיק...
 
 
נוגדי חמצון מתנגדים לסרטן
 
אולי לא ידעתם, אבל גופנו חשוף כל הזמן לרדיקלים חופשיים, ובתרגום חופשי: תוצרי פעילות חימצונית.
אלה הם חומרים פעילים הגורמים לנזק ולמות תאים כתוצאה מחימצון.  הם מגיעים מזיהום אוויר, מסיגריות, מקרינה, מזונות מסוימים,  וגם נוצרים
בגופנו באופן טבעי. הגוף נלחם נגדם באמצעות נוגדי החימצון (או בלעז: אנטי אוקסידנטים), אשר נמצאים בגוף,אך גם מגיעים מהמזון. לכן חשוב
לצרוך מזונות העשירים בנוגדי חימצון – בעיקר ירקות ופירות (מכל הצבעים).
נציין לטובה 2 מזונות "מצטיינים" בעלי כמות גדולה של נוגדי חימצון שנבדקו בהקשר של מחלות סרטן: גרגירי יער (אוכמניות, פטל, חמוציות..) וברוקולי.
עוד משהו – את הירקות חשוב לאכול טריים או לאדות זמן קצר כדי לקבל את מירב נוגדי החימצון שבהם.
 
 
יוגורט פרוביוטי למען  המעיים 
 
"פרוביוטיקה" הינה שם כולל לחיידקים ידידותיים המצויים במעיים . הם משמשים מעין הגנה מפני וירוסים וחיידקים המגיעים למערכת העיכול. מחקרים
הראו שחיידקים מסוג זה היו יעילים המניעה או הפחתה בחומרת שלשול, בילדים ומבוגרים. 
כמו כן הם מסייעים בבעיות מעיים אחרות כגון עצירות וגזים. חיידקי הפרוביוטיקה נבדקו גם בהקשר של מחלות ותופעות אחרות, כגון חום ואלרגיות
(בעיקר אצל ילדים) ונמצאו כמחזקים את מערכת החיסון.
עוד משהו –  נוטלים אנטיביוטיקה? קחו במקביל גם פרוביוטיקה, על מנת לשמר את החיידקים הטובים (גם הם מחוסלים על ידי האנטיביוטיקה)