עדי גודל סולומון דיאטנית קלינית במודיעין - ט"ו בשבט

ט"ו בשבט...הטוב, הרע והלא נורא

מה אוכלים בטו בשבט? פירות טריים, פירות מיובשים ופיצוחים.
איזו חגיגה!
 
להלן היכרות קצרה עם המאכלים האופייניים:
 
פירות יבשים:
פירות שעברו, כמה מפתיע, תהליך ייבוש בו הם מאבדים 80% מהמים, מה שהופך אותם מרוכזים מבחינת ויטמינים, מינרלים וסיבים, אך גם מבחינת הסוכר והקלוריות בהשוואה לפירות טריים.
הטוב -  פירות מיובשים ידועים ביכולתם לסייע למערכת העיכול בבעיות עצירות והם מהוים תחליף חביב טבעי ונטול שומן לדברי מתיקה.
הם עשירים בויטמינים ( A, B1, B2, B3, B6 וחומצה פנטוטנית) ובמינרלים (סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, נתרן, נחושת ועוד) וכאמור,בסיבים תזונתיים.
הרע – חשוב לשים לב שיש בפירות הללו פי 4-5 סוכר וקלוריות.
לדוגמא ב100 גרם משמשים מיובשים יש כ250 קלוריות, לעומת 100 גרם משמשים טריים בהם יש 50 קלוריות.
מבחינת הפחמימות, בפרי המיובש יש כ60 גרם פחמימות (כמו 4 פרוסות לחם), ברובן סוכרים פשוטים – לא מומלץ ואף מסוכן לחולי סוכרת.
הלא נורא -  חלק מהויטמינים נהרס בתהליך הבישול, ולעיתים מתווספים מיני חומרי שימור תעשייתיים.
 
פיצוחים –
אלה הם האגוזים, השקדים והזרעים למינהם.  
הטוב – עשירים בשמנים צמחיים מסוג אומגה 3 ( למשל אגוזי מלך) או אומגה 6 ( אגוזי פקאן, שקדים), וכן בחלבונים , ויטמינים (ויטמין E ) ומינרלים (ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן..).
הרע – מכילים כמות גדולה של שומנים וקלוריות. 100 גרם אגוזים או שקדים מכילים 600 קלוריות בממוצע.
הלא נורא – קליית הפיצוחים למינהם מקלקלת את השומנים הצמחיים הטובים ומוסיפה כמויות מלח בלתי רצויות, לכן עדיף לקנות את הפיצוחים לא קלויים ולא ממולחים.

ט"ו בשבט שמח!